Categorie├źn
Genitale wratten

Genitale wratten

Genitale wratten zijn wratten die zich rond de geslachtsorganen ( vagina of penis ) en de anus bevinden. De medische term voor genitale wratten zijn condylomata acuminata. Over het algemeen zijn genitale wratten onschuldig en gaan ze vanzelf over. Ze zijn wel erg besmettelijk dus makkelijk overdraagbaar tijdens seks. Het is makkelijk om genitale wratten te herkennen en je kunt ze zelf of bij de huisarts laten behandelen.

Hoe zien genitale wratten eruit?

De wratten bevinden zich dus zoals eerder aangegeven rond de geslachtsorganen en de anus. De kleur kan verschillen van een rozerode kleur tot aan wit. De wratten zijn ongeveer 1 tot 5 millimeter in doorsnede en liggen dicht op elkaar. Hierdoor krijgt de huid een bloemkool structuur.

Bij de vrouwen bevinden de wratten zich meestal bij de ingang van de vagina. Soms ook in de vagina en zelfs op de baarmoedermond. Bij de mannen komen de wratten vooral voor op het uiteinde van de penis, de balzak en rond de anus.

Verschijnselen bij genitale wratten

Over het algemeen zijn de genitale wratten alleen storend. Soms is er sprake van jeuk, (lichte) pijn en een branderig gevoel. Zorgen de wratten voor erge last neem dan contact op met de huisarts.

Oorzaak van genitale wratten

Genitale wratten ontstaan na besmetting met een virus. Het gaat in dit geval om de Humane Papilloma Virus. Het virus is overdraagbaar tijdens seks. Een condoom biedt deels bescherming. De genitale wratten kunnen zich namelijk ook op de huid buiten de condoomrand bevinden. Hierdoor is het virus alsnog over te dragen ondanks het gebruik van een condoom. Bij het delen van een handdoek kan besmetting ook plaatsvinden. Verder is het virus ook overdraagbaar bij aanraking met de vingers.

Niet iedereen die besmet raakt met het virus krijgt ook daadwerkelijk genitale wratten. Mensen die besmet raken, maar geen genitale wratten oplopen kunnen anderen wel besmetten. Dit hangt deels af van het immuunsysteem van de persoon. De wratten kunnen optreden vanaf 1 tot 8 maanden na besmetting.

De behandeling

Genitale wratten gaan over het algemeen vanzelf over een behandeling is dus niet nodig. Vind je de wratten echter te storend en heb je er last van dan zijn er medicijnen die het genezingsproces enigszins kunnen versnellen. Deze zijn alleen op recept verkrijgbaar. Hiervoor moet je dus een afspraak bij de huisarts maken.

Advies bij genitale wratten

Heb je ( of je partners ) last van genitale wratten dan kun je een aantal maatregelen nemen.

  • Vrij met een condoom. Ondanks dat dit geen volledige bescherming biedt kan het enigszins helpen.
  • Controleer jezelf op Soa’s. Mensen met een soa kunnen namelijk meerdere soa’s tegelijk hebben.
  • Waarschuw je partner bij genitale wratten. Ze zijn namelijk zeer besmettelijk.