Categorieën
Chlamydia

Chlamydia

Chlamydia is de meestvoorkomende soa ( seksueel overdraagbare aandoening ) in Nederland. Vooral onder de jongeren komt chlamydia vaak voor. Vrouwen met deze soa merken vaak niks en hebben geen klachten. Mannen daarentegen krijgen wel klachten en last van kenmerkende verschijnselen. Toch kan de soa meer problemen opleveren voor vrouwen dan mannen. In Nederland worden namelijk elk jaar 1000 vrouwen onvruchtbaar door onbehandelde chlamydia. De soa is ook overdraagbaar tijdens anale seks. Bij orale seks is de kans heel klein dat besmetting plaatsvindt.

 

Verschijnselen en herkennen van chlamydia

 

Chlamydia bij vrouwen

Zoals eerder aangegeven veroorzaakt Chlamydia bij een groot deel van de vrouwen geen klachten. De vrouwen die wel last krijgen van verschijnselen zullen het volgende ervaren:

  • Pijn en last in de onderbuik.
  • Een branderig gevoel / pijn bij het plassen.
  • Soms ook: Pijn en bloed uit de vagina tijdens seks

Deze verschijnselen lijken erg op de symptomen van blaasontsteking.

 

Verschijnselen bij mannen

Mannen krijgen wel vaak te maken met klachten bij Chlamydia. Net als vrouwen ervaren mannen pijn en een branderig gevoel bij het urineren. Andere klachten die kunnen optreden zijn:

  • Een druiper ( waterige tot pussige afscheiding uit de penis )
  • Soms ook: Pijn in de balzak

Wat is de oorzaak?

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd “Chlamydia trachomatis”. Deze bacterie is erg besmettelijk en daarom is chlamydia ook één van de besmettelijkste soa’s. De bacterie houdt zich op in het slijmvlies van de geslachtsdelen of de anus. Bij orale seks is de kans op besmetting erg klein.

Diagnose en behandeling

Urinetest en vaginale swab

Voor Chlamydia behandeld kan worden dient eerst vastgesteld te worden dat het om deze soa gaat. Voor vrouwen en mannen verschillen de methodes echter. Bij mannen is een urinetest voldoende om aan te tonen of er sprake is van Chlamydia. Vrouwen hebben echter niet genoeg aan een urinetest en dienen een monster te nemen van de vaginale afscheiding. Dit kan simpelweg gedaan worden met een wattenstaafje.

Zijn er sprake van anale klachten na anale seks dan dient de huisarts een monster te nemen uit de anus met een wattenstaafje.

Behandeling met antibiotica

Na een diagnose is chlamydia te behandelen met diverse antibiotica. Het is belangrijk om een antibioticakuur altijd af te maken. Vaak is er tot een week na behandeling nog besmettingsgevaar. Om zeker te zijn dat de behandeling heeft gewerkt kun je een controletest doen. Vrouwen die zwanger zijn moeten deze controletest verplicht doen.